Welcome to Primaria comunei Tanacu, judetul Vaslui   Apasa pentru a asculta! Welcome to Primaria comunei Tanacu, judetul Vaslui Powered By GSpeech

primariatanacu-vaslui.ro

Campanie de reciclare

pnrr

 


APA

LEGE nr. 458 din 8 iulie 2002 (**republicată**)privind calitatea apei potabile

MEDIU

1.Informatii privind regimul si modul de gestionare a deseurilor

ORDONANȚĂ nr.6 /2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 92 din 19 august 2021privind regimul deșeurilor.

deseuri electric

COLECTARE GRATUITA DESEURI ELECTRICE SEDIU PRIMARIEI SAU SUNATI LA NR. 0761130072

 

2.Informatii privind gestionarea si modul de combatere a Ambroziei

 

HOTĂRÂRE nr. 17 din 27 ianuarie 2021pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2018.


 Prezentare comuna Tanacu

  Primar: Dumitriu Danut - PSD

Comuna Tanacu, cu o suprafata de 6.231ha, este situata in zona periurbana estica a municipiului Vaslui, in partea de sud a Podisului Central al Moldovei, este localizata pe harta la 46° 41' Nord, 27° 49' Est.

Limite geografice:

  • la nord:           comunele Valeni si Solesti
  • la est:              comuna Tatarani  
  • la sud-est:        comuna Oltenesti
  • la sud-vest:      comuna Muntenii de Jos
  • la vest:             municipiul Vaslui
  • la nord-vest:    comuna Muntenii de Sus

Pozitia geografica a comunei Tanacu favorizeaza comunicarea in directiile :           

  • est-vest :          Muntenii de Sus – Tanacu ( DJ244K) – Satu Nou – Tatarani ( DC 28 ) – Husi ( DJ 244 E )
  • nord :               Tanacu – Benesti : DC 27A
  • sud-est:            Tanacu – Muntenii de Sus – Satu Nou ( DJ244K ) – Vaslui ( DN 24 )

Legatura CFR se face prin statia CFR Vaslui ( 13 km ).

Aceasta pozitie geografica, inclusiv distanta relativ mica fata de municipiul resedinta de judet Vaslui, favorizeaza in perspectiva dezvoltarea comunii Tanacu.

Comuna este asezata pe un sir de dealuri prelungi orientate nord-sud ce fac parte din Podisul Moldovei de Mijloc. Sunt predominante alunecarile de teren. Partea de sud a satului Tanacu, intinsa pe dealurile Mereni, pana sub padure, se numeste Burghelesti. Centrul satului se afla pe un deal ce se naste din dealul Grumazestilor, si se termina la Buzabrici. Partea de rasarit se rasfira pe dealul Satului, nascut tot din Grumazestilor, dar ceva mai lung, ce poarta denumirea de dealul Partanasilor. Are o altitudine de 156 metri si se intinde pe 4 km, terminandu-se in valea paraului Burghelea. Din dreptul primariei spre vest, tot pe coasta dealului Mereni, e o alta parte a satului, numita Tasic si care continua pana la Burghelesti.

           

Satul Benesti, este asezat pe dealul Morilor. Prin mijlocul lui curge un parau care, in vechime alimenta un iaz, unde se mai afla, la inceputul veacului nostru, moara de apa a lui David. Locului i se mai zice si azi „La iaz”, dar n-a mai ramas decat digul. Satul Benesti este cel mai vechi sat din comuna, dupa cum atesta documentele.

2.2. Cadrul natural:

a. Relieful apartine Podisului Central al Moldovei, subunitatea Depresiunea Barladului superior in partea de vest si de sud a comunei si subunitatea Dealurile Dolhesti – Bunesti, in partea de nord – est si est a comunei. Inaltimea maxima a reliefului este de 320 m la nord – vest de satul Tanacu, iar cea minima este de circa 100 m in sesul paraului Vaslui, la vest de satul Muntenii de Sus.

b. Solul : invelisul solului este alcatuit din cernoziomuri tipice si levigate, precum si din soluri cenusii de padure, pe dealurile mai inalte. Pe sesuri sunt soluri aluviale si petece de lacovisti. Din punct de vedere geologic, teritoriul comunei se desfasoara pe depozite calcaroase si argilo – nisipoase de varsta Sarmatianului mijlociu spre baza dealurilor, in partea de nord a comunei si a Sarmatianului superior, in partea de est si de sud a comunei. Pe culmea dealurilor inalte sunt depozite de varsta Meotiana. In albia majora a paraului Vaslui sunt aluviuni argilo – nisipoase de varsta Cuaternara, perioada Holocen.

c. Apele : hidrografia este reprezentata prin paraul Vaslui, cu 4 km lungime din cursul sau inferior, prin paraul Crasna cu circa 1 km din cursul sau inferior si prin cateva paraie mici, ca Burghina si Munteni. Pe valea paraului Burghina sunt doua iazuri.

d. Clima : este temperat continentala. Temperatura medie anuala a aerului este de 8,5 – 9 grade Celsius, cantitatea medie anuala de precipitatii atmosferice este de 500 – 550 mm, iar vanturile au frecvente si viteza mare aproape tot anul. Pe vaile paraielor Vaslui si Crasna, in perioada rece a anului, pe timp linistit si cer senin, se produc inversiuni de temperatura ale aerului, care genereaza brume si ingheturi timpurii toamna si tarzii primavara, pagubitoare culturilor agricole de pe vai, livezilor si viilor.

e. Flora si fauna : vegetatia este predominant silvostepica, naturala si antropica. Pe dealurile mai inalte din partea centrala a comunei sunt cateva insule de paduri de foioase, cu gorun, stejar in amestec cu carpen, paltin, frasin, tei si salcam. Pe sesuri creste vegetatia hidrofila, plopi si izolat, salcii. Restrangerea suprafetelor impadurite a determinat imputinarea mistretilor, lupilor si vulpilor. Alaturi de ei traiesc iepurele de camp, dihorul, popandaul. Prin lanurile de paioase se gasesc potarnichea, prepelita, iar pe balti intalnim gasca salbatica si cocostarcul.

2.3. Populatia si asezarile umane:

a. Evolutia istorica :

Cel dintai document in care este consemnata documentar existenta satului Tanacu dateaza din anul 1772 – 1774 si e reprodus in volumul ”Moldova in epoca feudalismului”. Un act documentar de valoare incontestabila care atesta existenta satului Benesti este datat din anul 1429 – ”Documente Romaniae”, carta 1449 – 1486, volumul I de C. Caprosu si L. Simanschi.

La originea satului Tanacu, ca la a multora dintre asezamintele romanesti, se afla o biserica, o bisericuta din stejar numita „a Tanacului si Milianei”, care a durat pana in 1820 cand a ars. Pe temeliile acesteia s-a ridicat in 1926 o alta biserica. In Burghelesti prima biserica construita a fost in 1819, iar in satul Benesti exista o biserica de sat zidita in 1826, dar mai este si o bisericuta din valatuci, numita „a Romascestilor”, construita in 1810 si situata in cimitirul din partea de sud a satului. La aceste biserici se afla cateva carti de cult valoroase tiparite intre anii 1728 – 1845.

Pe teritoriul comunei au fost descoperite 14 urme de locuire omeneasca incepand din epoca neolitica, Cultura Cucuteni. O dovada incontestabila ca aici au fost asezari omenesti o formeaza tezaurul descoperit la Chiscul Ulucilor. In urma sapaturilor arheologice s-a descoperit un tezaur format din 141 monede, din care 134 de argint si 7 de aur si mai multe bordeie feudale din sec.VIII-IX si un bordei din secolul XVIII. Descoperirea acestui tezaur de la Chiscul Ulucilor atesta ca aici a fost vatra satului Tanacu. Din zona in care s-a descoperit tezaurul au fost adunate cateva fragmente de ceramica apartinand secolului XVI – XVII.

In anul 1906 a fost infiintata o cooperativa de credit - Banca populara din Tanacu – cu numele „Mugurul primaverii” care a functionat pana in anul 1948, aceasta cooperativa fiind parghia de sustinere economica a satenilor. Intre anii 1920 si 1925 s-au mai infiintat o institutie economica cu numele „Cooperativa de consum” si o asociatie sateasca cu numele „Spicul”- prin aceste doua institutii satenii au putut sa-si achizitioneze mijloace mecanizate pentru agricultura, iar pana in anul 1948, comuna Tanacu s-a situat printre cele mai infloritoare din judet.

b. Asezari :

Tanacu sat este resedinta de comuna, situat la nord-est de Vaslui, spre izvoarele paraului Valea Seaca, afluent pe dreapta paraului Burghina. Documentar este atestat din secolul al XV-lea. Economia are caracter agricol. In anul 1966 numara 2806 locuitori, in anul 1977 avea 2399 locuitori iar in anul 2007, populatia satului era de 1965 de locuitori. Satul este format din doua parti, Tanacu propriu –zis si Burghelesti, in partea de sud. In trecut se spunea ca pe dealurile din comuna Tanacu au fost 9 mori de vant, in 1914 mai existau doar doua mori de vant, una in satul Tanacu si una in satul Benesti, iar intre 1914 si 1929 s-au infiintat 2 mori cu motor pe benzina.

Benesti – sat, este situat pe valea paraului Dumbrava, afluent pe dreapta paraului Burghina, la est de satul Tanacu, pe un teritoriu cu urme de locuire cunoscuta din epoca bronzului. Economia are caracter agricol. In anul 1966 avea 781 locuitori, in 1977 numara 646 locuitori, iar in 2007 satul Benesti avea 415 locuitori.

Save

Anunt proiect PNRR


pnrr

Apasa pentru a asculta! Powered By GSpeech