Welcome to Primaria comunei Tanacu, judetul Vaslui   Apasa pentru a asculta! Welcome to Primaria comunei Tanacu, judetul Vaslui Powered By GSpeech

primariatanacu-vaslui.ro


Recensământul este o cercetare statistică de amploare, desfășurată la nivelul populației rezidente dintr-o țară (populația care trăiește efectiv pe teritoriul tării respective).
Participarea la recensământ este o obligaţie dar şi o îndatorire cetățenească pe care o îndeplinim fiecare pentru comunitatea în care trăim.
     În perioada 14 martie – 15 mai 2022 are loc autorecenzarea online (inclusiv cu asistență din partea unui recenzor pentru cei care vor avea nevoie).
     Aşadar, vă aşteptăm la sediul primăriei, zilnic, începând cu data de 14 martie până pe 15 mai 2022, pentru a vă sprijini în vederea autorezenzării.
https://www.recensamantromania.ro/


APA

LEGE nr. 458 din 8 iulie 2002 (**republicată**)privind calitatea apei potabile

MEDIU

1.Informatii privind regimul si modul de gestionare a deseurilor

ORDONANȚĂ nr.6 /2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 92 din 19 august 2021privind regimul deșeurilor.

deseuri electric

COLECTARE GRATUITA DESEURI ELECTRICE SEDIU PRIMARIEI SAU SUNATI LA NR. 0761130072

 

2.Informatii privind gestionarea si modul de combatere a Ambroziei

 

HOTĂRÂRE nr. 17 din 27 ianuarie 2021pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2018.


 Prezentare comuna Tanacu

  Primar: Dumitriu Danut - PSD

Comuna Tanacu, cu o suprafata de 6.231ha, este situata in zona periurbana estica a municipiului Vaslui, in partea de sud a Podisului Central al Moldovei, este localizata pe harta la 46° 41' Nord, 27° 49' Est.

Limite geografice:

  • la nord:           comunele Valeni si Solesti
  • la est:              comuna Tatarani  
  • la sud-est:        comuna Oltenesti
  • la sud-vest:      comuna Muntenii de Jos
  • la vest:             municipiul Vaslui
  • la nord-vest:    comuna Muntenii de Sus

Pozitia geografica a comunei Tanacu favorizeaza comunicarea in directiile :           

  • est-vest :          Muntenii de Sus – Tanacu ( DJ244K) – Satu Nou – Tatarani ( DC 28 ) – Husi ( DJ 244 E )
  • nord :               Tanacu – Benesti : DC 27A
  • sud-est:            Tanacu – Muntenii de Sus – Satu Nou ( DJ244K ) – Vaslui ( DN 24 )

Legatura CFR se face prin statia CFR Vaslui ( 13 km ).

Aceasta pozitie geografica, inclusiv distanta relativ mica fata de municipiul resedinta de judet Vaslui, favorizeaza in perspectiva dezvoltarea comunii Tanacu.

Comuna este asezata pe un sir de dealuri prelungi orientate nord-sud ce fac parte din Podisul Moldovei de Mijloc. Sunt predominante alunecarile de teren. Partea de sud a satului Tanacu, intinsa pe dealurile Mereni, pana sub padure, se numeste Burghelesti. Centrul satului se afla pe un deal ce se naste din dealul Grumazestilor, si se termina la Buzabrici. Partea de rasarit se rasfira pe dealul Satului, nascut tot din Grumazestilor, dar ceva mai lung, ce poarta denumirea de dealul Partanasilor. Are o altitudine de 156 metri si se intinde pe 4 km, terminandu-se in valea paraului Burghelea. Din dreptul primariei spre vest, tot pe coasta dealului Mereni, e o alta parte a satului, numita Tasic si care continua pana la Burghelesti.

           

Satul Benesti, este asezat pe dealul Morilor. Prin mijlocul lui curge un parau care, in vechime alimenta un iaz, unde se mai afla, la inceputul veacului nostru, moara de apa a lui David. Locului i se mai zice si azi „La iaz”, dar n-a mai ramas decat digul. Satul Benesti este cel mai vechi sat din comuna, dupa cum atesta documentele.

2.2. Cadrul natural:

a. Relieful apartine Podisului Central al Moldovei, subunitatea Depresiunea Barladului superior in partea de vest si de sud a comunei si subunitatea Dealurile Dolhesti – Bunesti, in partea de nord – est si est a comunei. Inaltimea maxima a reliefului este de 320 m la nord – vest de satul Tanacu, iar cea minima este de circa 100 m in sesul paraului Vaslui, la vest de satul Muntenii de Sus.

b. Solul : invelisul solului este alcatuit din cernoziomuri tipice si levigate, precum si din soluri cenusii de padure, pe dealurile mai inalte. Pe sesuri sunt soluri aluviale si petece de lacovisti. Din punct de vedere geologic, teritoriul comunei se desfasoara pe depozite calcaroase si argilo – nisipoase de varsta Sarmatianului mijlociu spre baza dealurilor, in partea de nord a comunei si a Sarmatianului superior, in partea de est si de sud a comunei. Pe culmea dealurilor inalte sunt depozite de varsta Meotiana. In albia majora a paraului Vaslui sunt aluviuni argilo – nisipoase de varsta Cuaternara, perioada Holocen.

c. Apele : hidrografia este reprezentata prin paraul Vaslui, cu 4 km lungime din cursul sau inferior, prin paraul Crasna cu circa 1 km din cursul sau inferior si prin cateva paraie mici, ca Burghina si Munteni. Pe valea paraului Burghina sunt doua iazuri.

d. Clima : este temperat continentala. Temperatura medie anuala a aerului este de 8,5 – 9 grade Celsius, cantitatea medie anuala de precipitatii atmosferice este de 500 – 550 mm, iar vanturile au frecvente si viteza mare aproape tot anul. Pe vaile paraielor Vaslui si Crasna, in perioada rece a anului, pe timp linistit si cer senin, se produc inversiuni de temperatura ale aerului, care genereaza brume si ingheturi timpurii toamna si tarzii primavara, pagubitoare culturilor agricole de pe vai, livezilor si viilor.

e. Flora si fauna : vegetatia este predominant silvostepica, naturala si antropica. Pe dealurile mai inalte din partea centrala a comunei sunt cateva insule de paduri de foioase, cu gorun, stejar in amestec cu carpen, paltin, frasin, tei si salcam. Pe sesuri creste vegetatia hidrofila, plopi si izolat, salcii. Restrangerea suprafetelor impadurite a determinat imputinarea mistretilor, lupilor si vulpilor. Alaturi de ei traiesc iepurele de camp, dihorul, popandaul. Prin lanurile de paioase se gasesc potarnichea, prepelita, iar pe balti intalnim gasca salbatica si cocostarcul.

2.3. Populatia si asezarile umane:

a. Evolutia istorica :

Cel dintai document in care este consemnata documentar existenta satului Tanacu dateaza din anul 1772 – 1774 si e reprodus in volumul ”Moldova in epoca feudalismului”. Un act documentar de valoare incontestabila care atesta existenta satului Benesti este datat din anul 1429 – ”Documente Romaniae”, carta 1449 – 1486, volumul I de C. Caprosu si L. Simanschi.

La originea satului Tanacu, ca la a multora dintre asezamintele romanesti, se afla o biserica, o bisericuta din stejar numita „a Tanacului si Milianei”, care a durat pana in 1820 cand a ars. Pe temeliile acesteia s-a ridicat in 1926 o alta biserica. In Burghelesti prima biserica construita a fost in 1819, iar in satul Benesti exista o biserica de sat zidita in 1826, dar mai este si o bisericuta din valatuci, numita „a Romascestilor”, construita in 1810 si situata in cimitirul din partea de sud a satului. La aceste biserici se afla cateva carti de cult valoroase tiparite intre anii 1728 – 1845.

Pe teritoriul comunei au fost descoperite 14 urme de locuire omeneasca incepand din epoca neolitica, Cultura Cucuteni. O dovada incontestabila ca aici au fost asezari omenesti o formeaza tezaurul descoperit la Chiscul Ulucilor. In urma sapaturilor arheologice s-a descoperit un tezaur format din 141 monede, din care 134 de argint si 7 de aur si mai multe bordeie feudale din sec.VIII-IX si un bordei din secolul XVIII. Descoperirea acestui tezaur de la Chiscul Ulucilor atesta ca aici a fost vatra satului Tanacu. Din zona in care s-a descoperit tezaurul au fost adunate cateva fragmente de ceramica apartinand secolului XVI – XVII.

In anul 1906 a fost infiintata o cooperativa de credit - Banca populara din Tanacu – cu numele „Mugurul primaverii” care a functionat pana in anul 1948, aceasta cooperativa fiind parghia de sustinere economica a satenilor. Intre anii 1920 si 1925 s-au mai infiintat o institutie economica cu numele „Cooperativa de consum” si o asociatie sateasca cu numele „Spicul”- prin aceste doua institutii satenii au putut sa-si achizitioneze mijloace mecanizate pentru agricultura, iar pana in anul 1948, comuna Tanacu s-a situat printre cele mai infloritoare din judet.

b. Asezari :

Tanacu sat este resedinta de comuna, situat la nord-est de Vaslui, spre izvoarele paraului Valea Seaca, afluent pe dreapta paraului Burghina. Documentar este atestat din secolul al XV-lea. Economia are caracter agricol. In anul 1966 numara 2806 locuitori, in anul 1977 avea 2399 locuitori iar in anul 2007, populatia satului era de 1965 de locuitori. Satul este format din doua parti, Tanacu propriu –zis si Burghelesti, in partea de sud. In trecut se spunea ca pe dealurile din comuna Tanacu au fost 9 mori de vant, in 1914 mai existau doar doua mori de vant, una in satul Tanacu si una in satul Benesti, iar intre 1914 si 1929 s-au infiintat 2 mori cu motor pe benzina.

Benesti – sat, este situat pe valea paraului Dumbrava, afluent pe dreapta paraului Burghina, la est de satul Tanacu, pe un teritoriu cu urme de locuire cunoscuta din epoca bronzului. Economia are caracter agricol. In anul 1966 avea 781 locuitori, in 1977 numara 646 locuitori, iar in 2007 satul Benesti avea 415 locuitori.

Save

Legaturi utile

1          PRIMĂRIA VASLUI
Str. Spiru Haret, nr.2, Vaslui
0235-310999
2          DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE
Str. Ştefan cel Mare, nr.56, Vaslui
0235-315297
0235-311510
3          DIRECŢIA GENERALĂ DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI PROTECŢIA COPILULUI
Şoseaua Naţională Vaslui-Iaşi, nr.1, Vaslui
0235-318573
0235-313771
4          INSPECTORATUL JUDEŢEAN DE POLIŢIE
Str. Hagi Chiriac, nr.1, Vaslui
0235-303004
0235-321125
5          CAZIER JUDICIAR
Str. Salcamilor, nr. 3, Vaslui
0235-303454
6          POLIŢIA RUTIERĂ
Str. Salcamilor, nr. 3, Vaslui
0235-303454
7          SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR LOCAL DE EVIDENŢĂ A PERSOANELOR
Str. Spiru Haret, nr.2, Vaslui
0235-310999-interior119
8          SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR JUDEŢEAN DE EVIDENŢĂ A PERSOANELOR
Str. Ştefan cel Mare,nr. 70, Vaslui
0235-310116
9          AGENŢIA PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI
Str. Călugăreni, nr. 63, Vaslui
0335-401723
10          APELE ROMÂNE-DIRECŢIA APELOR PRUT-IAŞI
Str. Ştefan cel Mare, nr. 191, Vaslui
0235-361136
11          AGENŢIA DOMENIILOR STATULUI
Str. Eternităţii, nr. 7
0235-317120
12          AGENŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ
Str. Spiru Haret, nr. 5, Vaslui
0235-312559
13          AGENŢIA DE CADASTRU ŞI PUBLICITATE IMOBILIARĂ
Str. Eternităţii, nr.1, Vaslui
0235-319789
14          AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU LOCUINŢE - Oficiul Teritorial Vaslui
Str. Spiru Haret, nr. 4, Vaslui
0235-312274
15          AGENŢIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ NORD-EST
Str. Ştefan cel Mare, nr.79, Vaslui
0235-362464
16          ASOCIAŢIA JUDEŢEANĂ A VÂNĂTORILOR ŞI PESCARILOR
Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 26, Vaslui
0235-311502
17          AUTORITATEA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ
Str. Mareşal C-tin Prezan, nr. 20, Vaslui
0235-362194
18          AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN COMUNICAŢII
Str. Ştefan cel Mare, nr.79, Vaslui
0235-324090
19          AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE PENTRU SERVICIILE PUBLICE DE GOSPODĂRIRE COMUNALĂ( A.N.R.S.C)
Str. Moara Grecilor, nr. 96, Vaslui
0235-310004
20          AUTORITATEA RUTIERĂ
Str. Călugăreni, nr.144, Vaslui
0235-311753
21          CURTEA DE CONTURI
Str. M. Kogalniceanu, nr. 7
0235-311296
0235-313659
22          OFICIUL DE POŞTA ROMANA
Str. Inginer Badea Romeo, nr. 1
0235-314982
23          CASA CORPULUI DIDACTIC
Str. Ştefan cel Mare, nr.37, Vaslui
0235-317279
24          CENTRUL DE CONSERVARE A TRADIŢIILOR POPULARE
Str. Ştefan cel Mare, nr.79 Vaslui 0235-314087
25          CENTRUL JUDEŢEAN DE RESURSE ŞI ASISTENŢĂ EDUCAŢIONALĂ
Str. Donici, nr.2, Vaslui
0235-314706
26          CLUBUL ELEVILOR
Str. Ştefan cel Mare, nr.62, Vaslui
0235-313512
27          CLUBUL SPORTIV ŞCOLAR
Str. Ştefan cel Mare, nr.193, Vaslui
0235-316891
28          COMPANIA NAŢIONALĂ DE AUTOSTRĂZI ŞI DRUMURI NAŢIONALE DIN ROMÂNIA
Str. Gării, nr.2, Vaslui
0235-360125
29          COMPANIA NAŢIONALĂ DE TRANSPORT A ENERGIEI ELECTRICE TRANSELECTRICA S.A
Str. Podu Înalt, nr.1, Vaslui
0235-361505
30          DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ
Str. Ştefan cel Mare, nr.79 Vaslui
0235-312294
31          DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE TINERET
Str. Huşului, nr. 2, Vaslui
0235-361501
32          DIRECŢIA MUNCII SOLIDARITĂŢII SOCIALE ŞI FAMILIEI
Str. Mihail Kogălniceanu, nr.24, Vaslui
0235-311563
0235-314338
33          DIRECŢIA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ
Str. Eternităţii, nr.1, Vaslui
0235-311413
0235-318049
34          DIRECŢIA PENTRU SPORT A JUDEŢULUI VASLUI
Str. Ştefan cel Mare, nr.79 Vaslui
0235-313287
35          DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
Str. Ştefan cel Mare, nr.70, Vaslui
0235-312364
0235-321724
36          DIRECŢIA SILVICĂ
Str. Veteran Ţurcanu, nr. 61, Vaslui
0235-361437
37          GARDA FINANCIARĂ
Str. Ştefan cel Mare, nr.56, Vaslui
0235-318276
38          GARDA NAŢIONALĂ DE MEDIU-COMISARIATUL JUDEŢEAN
Str. Călugăreni, nr.63, Vaslui
0235-310335
39          GOSCOM S.A VASLUI
Str. Alecu Donici, nr.23, Vaslui
0235-314070
40          INSPECTORATUL PENTRU SITUATII DE URGENTA "PODUL INALT"
Str. Castanilor, nr. 1, Vaslui
0235-304936
0235-304937
41          INSPECTORATUL DE CULTURĂ
Str. Ştefan cel Mare, nr.79 Vaslui
0235-311531
42          INSPECTORATUL JUDEŢEAN ÎN CONSTRUCŢII
Str. Călugăreni, nr. 21, Vaslui
0235-311931
0235-312221
43          INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ
Str. Radu Negru, nr.4, Vaslui
0235-312201
0235-322120
44          INSPECTORATUL TERITORIAL DE REGIM SILVIC ŞI VÂNĂTOARE
Str. Cuza Vodă, nr.41, Vaslui
0235-361442
45          INSPECTORATUL PENTRU CALITATEA MATERIALULUI SĂDITOR ŞI CALITATEA SEMINŢELOR
Str. Eternităţii, nr.1, Vaslui
0235-313149
0235-318672
46          JUDECĂTORIA
Str. Ing. Badea Romeo, nr.13, Vaslui
0235-311356
47          JANDARMERIA
Str. Călugăreni, nr.100, Vaslui
0235-312373
48          OFICIUL JUDEŢEAN DE CONSULTANŢĂ AGRICOLĂ
Str. Eternităţii, nr.7, Vaslui
0235-311707
0235-314388
49          OFICIUL NAŢIONAL AL REGISTRULUI COMERŢULUI
Str. Donici, nr.16, Vaslui
0235-311442
0235-311686
50          POLIŢIA COMUNITARĂ
Str. Ştefan cel Mare,nr.64, Vaslui
0335-402866
0335-315756
51          PROCURATURA
Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 31, Vaslui
0235-310743
52          PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL VASLUI
Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 31, Vaslui
0235-311863
53          PENITENCIAR
Str. Avicola, nr. 2, Vaslui
0235-322135
54          REGISTRUL AUTO ROMÂN
Sat Moara Grecilor, nr. 5, Vaslui
0235-310655
0235-312132
55          SPITALUL JUDEŢEAN
Str. Ştefan cel Mare, nr.233, Vaslui
0235-312120
0235-312121
56          SPITALUL DE BOLI INFECŢIOASE - NR.2
Str. Dr. Ghelerder, nr. 1, Vaslui
0235-312120
0235-312121
57          SERVICIUL JUDEŢEAN DE AMBULANŢĂ
Str. Tipografiei, nr. 2, Vaslui
0235-311934
0235-361498
58          SERVICIUL PENTRU ELIBERAREA PAŞAPOARTELOR SIMPLE
Str. Traian, nr. 1
0235-310739
59          SERVICIUL PENTRU ELIBERAREA PERMISELOR ŞI INMATRICULĂRI AUTO
Str. Traian, nr. 1
0235-310737
60          SUCURSALA AQUAVAS VASLUI
Str. Donici, nr. 23, Vaslui
0235-311153
0235-322641-dispecerat
61          TRIBUNALUL VASLUI
Str. Ştefan cel Mare, nr. 54, Vaslui
0235-311582
0235-312432
62          TERMICA
Str. Podu Înalt, nr. 3, Vaslui
0235-360280
0235-360297
63          TRANSURB
Str. Decebal, nr. 3, Vaslui
0235-360192
0235-315782

Cereri si tipizate

itl001 - Declaratie fiscala pentru stabilirea impozitului pe cladiri - persoane fizice-Descarca
- itl003 - Declaratie fiscala pentru stabilirea impozitului pe teren - persoane fizice-Descarca
- itl005 - Declaratie fiscala/Decizie de impunere pentru stabilirea impozitului pe mijloacele de transport - persoane fizice-Descarca
- itl005 - Declaratie fiscala/Decizie de impunere pentru stabilirea impozitului pe mijloacele de transport - persoane juridice-Descarca
- itl007 - Declaratie fiscala/Decizie de impunere pentru stabilirea impozitului pe mijloacele de transport marfa cu masa totala autorizata de peste 12 tone - persoane fizice-Descarca
- itl007 - Declaratie fiscala/Decizie de impunere pentru stabilirea impozitului pe mijloacele de transport marfa cu masa totala autorizata de peste 12 tone - persoane juridice-Descarca
- itl008 - cerere pentru eliberarea unui certificat de atestare fiscala privind impozite, taxe locale si alte venituri la bugetul local - persoane fizice-Descarca
- itl010 - Declaratie fiscala/Decizie de impunere pentru stabilirea impozitului/taxei pe cladiri - persoane juridice-Descarca
- itl011 - Declaratie fiscala pentru stabilirea impozitului/taxei pe teren - persoane juridice-Descarca
- itl013 - Declaratie fiscala/Decizie de impunere pentru stabilirea taxei pentru servicii de reclama si publicitate -Descarca
- itl014 - Declaratie fiscala/Decizie de impunere pentru stabilirea taxei pentru afisaj in scop de reclama si publicitate -Descarca
- itl015 - cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala privind impozite, taxe locale si alte venituri la bugetul local - persoane juridice-Descarca
- itl002 - Declaratie speciala impunere cladiri - persoane fizice-Descarca
- itl008 - Declaratie pentru scoaterea din evidenta a mijloacelor de transport -Descarca
- itl012 - Declaratie impozit pe spectacole - Videoteca -Descarca
- itl013 - Declaratie impozit pe spectacole (fata/verso) -Descarca
- itl016 - Declaratie de impunere privind stabilirea taxei locale pentru vehicule lente (fata/verso) -Descarca
- itl023 - cerere avizare constructii speciale - persoane juridice-Descarca
- cerere eliberare adeverinta radiere autovehicole si scoatere din evidenta impozabila -Descarca
- cerere scutire de la plata impozitului pe cladire si teren -Desca

Apasa pentru a asculta! Powered By GSpeech